Upoznavanje deteta sa modernom tehnologijom


Koja je najbolja mera?

Sve češće čujemo da se današnja deca rode sa mobilnim telefonom. Smartfon je detetu većinom igračka, a ne telefon. Deca se navikavaju na prisustvo telefona od rodjenja, fotografisanje, pesmice, muzika, igrice…

Želimo da naše dete raste u modernom dobu,ali ipak treba povući granice. Koliko vremena je dovoljno? Gde je granica u igranju na modernim tehnologijama?

Možemo reći da nema univeralne granice- sami je postavljate. Neka preporuka bi bilo pola sata dnevno, slobodnog vremena deteta. Ključ uspeha je planiranje – osmislite aktivnosti u kojima će dete provesti ostatak vremena, kao što su igra sa nekim konstruktivnim materijalom, igračkama, igre uloga ili neke grupne igre, čitanje, crtanje… Mogućnosti su beskrajne. Dete je “rob navike”, odnosno ako navikne da je vreme koje provede na telefonu ograničeno, neće se buniti. Vi kao roditelji takođe morate dati svoj doprinos, ukoliko se igrate sa detetom, sklonite svoj telefon, posvetite se samo njemu.

Koje su posledice prevelike igre na mobilnim telefonima ili računarima? Fizičke, ali i socijalne, i intelektualne. Nepravilno sedenje, loš položaj tela, premalo fizičke aktivnosti… Po socijalni razvoj Vašeg deteta takođe- ne ume da pravilno odreaguje u nekim situacijama, trpi pravo druženje u starijem uzrastu, grupne igre kada je tu više dece, igre uloga… Sve je osiromašeno zbog nedostatka socijalnog iskustva deteta, pogotovo ukoliko ne pohađa vrtić. Inetektualni razvoj takođe, dete može izgubiti granicu virtuelnog i stvarnog, čak ponekad reane situacije zameniti za virtuelne (na primer, akcioni junak u igrici može da leti, čovek u realnom životu ne), kao i otežani razvoj pojmova i relacija koje su neophodne detetu pri polasku u školu.

Naravno, ni jedan ekstrem nije dobar. Današnja deca odrastaju u dobu savremenih tehnologija, i ne treba ih isključivati iz tih tokova. Neke od pozitivnih strana su, razvoj brzih refleksa, upoznavanje sa načinom funkcionisanja računara i pametnih telefona, sa kojima će učiti i raditi ceo život, kao i pravilno pretraživanje interneta u potraži za zanimljivim i korisnim sadržajem i slično.

Kratak zaključak je, dopustite da Vaše dete ide u korak sa vremenom , ali pod kontrolom i nadzorom roditelja, u ograničenom vremenu i sa probranim sadržajem.

Podstičite dete na druženje, boravak u prirodi i na kvalitetno provedeno slobodno vreme, kako bi razvilo svoj pun potencijal.

Pedagog, Ivana Kevac

 

Your Photostream

Nase firme