Da li je polazak u vrtić stresan za Vas i Vaše dete?


Kako ga olakšati?

Većina roditelja će reći DA!

Uključivanje deteta prvi put u Predškolsku ustanovu je stresan, kako za dete tako i za roditelja. I sasvim je prirodan. Dete je u periodu od 6 meseci do 3 godine u najosetljivijem uzrastu, gde svako odvajanje od roditelja, a posebno od majke vidi kao gubitak. Reakcije dece na adaptaciji su različite, plač, burno reagovanje, negodovanje, odbijanje sna i hrane.

Šta Vi kao roditelj, možete da uradite? Možete puno!

Priprema deteta za uključivanje  u kolektiv

Pre nego se direktno uključite u rad Ustanove, pozitivnim razgovorom objasnite zašto dete treba da pođe u vrtić. Trudite se da prijatnim emocijama obojite taj razgovor, naglasite element igre i druženja u vrtiću. Uskladite porodični ritam dana sa onim u vrtiću, naročito vreme jela i odmora. Probajte da odložite druge velike promene u isto vreme kad se dete uključuje u kolektiv- jedna velika promena je dovoljan stres za dete.

Pre samog polasaka na adaptaciju, dovedite dete u Ustanovu kako bi se upoznalo sa vaspitačima, prostorom i drugom decom i zaposlenima. Takođe, možete dete pre samog polaska u vrtić voditi na druženje sa više dece, u park, kod prijatelja, u igraonicu… Najvažnije, vežbajte rastanak. Ostavite dete ponekad baki i deki na čuvanje, ili drugoj odrasloj osobi od poverenja.

Roditelji, olakšajte sebi!

Odvojte nedelju dana da u vrtiću provedete sa svojim detetom. U tom periodu, vi ste link detetu sa domom, i poznata osoba u nepoznatom. Izađite na kratko iz vidokruga, i posmatrajte reakciju. Dete će se prirodno zaigrati sa nekom igračkom, ili drugima, što je dobar znak!

Budite model- upoznajte se sa vaspitačima i drugom decom, i aktivno se igrajte,

Iskoristite ovo vreme da od vaspitača ili stručnog saradnika saznate sve što Vas zanima, kada dobro upoznate osobe kojim poveravate svoje dete, bićete mirniji i sigurniji u svoju odluku,

Ne obmanjujte dete o vremenu u kom ćete doći po njega, već budite tačni.

I najvažnije od svega, prihvatajte svoje dete, ljubite ga i volite, i ako mu treba malo više vremena da se adaptira na novinu, sve će to proći!

Pedagog, Ivana Kevac

Your Photostream

Nase firme